LET OP: sterke toename in malafide webshops

Nieuws

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste Locosoft nieuws als eerste in uw mailbox.


LET OP: sterke toename in malafide webshops 14-02-2018

De politie constateerde in 2017 een toename van het aantal malafide webshops. Bijvoorbeeld volledig valse websites die korte tijd actief zijn en zoveel mogelijk geld willen binnenhalen. Daarnaast zijn er exacte kopieën van bestaande websites en kopen fraudeurs massaal vrijgekomen Nederlandse domeinnamen op. Daaraan hangen zij vervolgens een site waarin merkartikelen voor een onrealistisch lage prijs worden aangeboden. Het gaat daarbij om het verkopen van nepartikelen, het niet leveren van bestelde producten en het verkrijgen van creditcardgegevens om daar later frauduleuze aankopen mee te doen. De politie heeft in 2017 in 438 gevallen een interventie gepleegd ten aanzien van malafide websites, tegen slechts 35 het jaar daarvoor. Dit kan zijn dat de betaling is geblokkeerd dan wel dat een webwinkel offline is gehaald.

 

Kopersbescherming

Voor dit jaar heeft de politie een hoge verwachting van services die worden aangeboden met kopersbescherming. Daarbij wordt een betaling niet direct overgemaakt naar de verkoper, maar tijdelijk bijgeschreven op een andere rekening. Pas na ontvangst van het gekochte product wordt het geld vrijgegeven.

 

Wat kunt u zelf doen?

 

 1. Betaal met een creditcard
  Dan zijn uw aankopen verzekerd. PayPal is ook een goede optie.
 1. Volledige informatie op de webshop
  Is er informatie aanwezig zoals een KvK-nummer, BTW-nummer, voorwaarden over levering, betaling, retourneren?
 1. Keurmerk
  Controleer of er een keurmerk aanwezig is voor deze webshop van organisaties zoals Thuiswinkel Waarborg of Trustpilot.
 1. Zoek naar de webshop op Google.
  Een webshop die langer dan een paar dagen bestaat, wordt altijd weergeven in Google. Daarnaast kunt u zoeken naar reviews over de webshop.
 1. Is een aankoop te mooi om waar te zijn?
  Dan is dat vaak ook zo. Bij twijfel gewoon niet doen. Controleer eventueel via een online prijs vergelijker of de prijs realistisch is.
 1. Nieuwe producten
  Wantrouw een webshop met producten die nog nergens anders te koop zijn. Dit is verdacht als het product nergens anders nog leverbaar is.
 1. Verdacht webadres
  Wanneer een webadres van een webshop een toevoeging heeft zoals korting, aanbieding, etc. moet je het controleren.

Terug naar overzicht Terug naar vorige pagina

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | www.locosoft.nl